Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lofoten og Vesterålen onsdag 14.03.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Flere typer med svake lag i snødekket og ansamlinger av fersk fokksnø. Utvis stor varsomhet inntil videre.

Skredfarevurdering

Alle de observerte naturlig utløste flakskredene tirsdag tyder på at nysnøen fester seg dårlig til det gamle snødekket. Rolig vær gjør at vi ikke forventer så mange naturlige utløste skred de neste dagene, men det vil trolig være lett å løse ut skred i en god stund fremover. Fokksnøflakene kan ligger på enten glatt skare, eller ustabile svake lag av nedføyket nysnø eller kantkorn, som gjør det svært vanskelig å ferdes trygt.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 13. mars 2018

Bygevær lørdag-mandag har ført til lokalt opp mot 30 cm nysnø i kombinasjon med stedvis sterk vind fra SV, men også vind fra Ø og NØ.
Det er avblåst på rygger og innblåst i forsenkninger. Det finnes også områder som ikke har fått så mye vind som fortsatt har ubundet snø.
Det har lagt seg opp fonner av fokksnø på opptil 50 cm.

Generelt kan man vente at nysnøen fester seg dårlig til det gamle snødekket mange steder. Trolig har nysnøen lagt seg over både svake lag med kantkorn og rim, men mest utbredt er nedføyket nysnølag.
Det er tidligere også observert utbredt kantkornlag i snødekket under harde skarelag, men disse er vanskelige å påvirke.

Mandag og tirsdag meldes det om mange flakskred, naturlig utløst, str.2 og 3, samt mange løssnøskred. Det er også rapportert om skiløper utløste skred.

Der vinden har tatt tak og bundet snøen sprekker det lett opp opp. Flere drønn er observert.

Fjellvær

Tirsdag 13. mars 2018

0-4 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra nordøst. -15 °C til -4 °C på 700 moh. Delvis skyet. Snøbyger i havet utenfor Lofoten først på dagen, disse kan komme inn over land og gi mer snø enn forventet.

Onsdag 14. mars 2018

Oppholdsvær. Frisk bris fra nordøst, endring til bris fra nordøst om ettermiddagen. -14 °C til -5 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS